Tutorial (1) Kml per Google Earth (català)

Exemple de treball amb kml
Primers passos amb aquest software en el que rarament aprofundim…
En primer lloc indicar-vos que existeix una versió gratuïta i un altra -la Pro- que és la que permet les funcionalitats més avançades. Treballarem amb la primera (en endavant G.E.) i anirem carregant capes a “Els meus llocs” tenint en compte que -com sempre- quan més endreçats siguem, millor. La interfície d’usuari no presenta gaires complicacions: tenim una barra lateral, la d’estat, opcions de capes per marcar o desmarcar abaix a l’esquerra, podem veure la posició del sol, etc.) Fàcil.
En segon lloc parlem dels axius que podem incorporar a G.E. els famosos .KML i .KMZ (la versió comprimida del KML, que permet embeure-hi imatges.) Des de G.E. podem fer servir diferents eines per Crear KML: afegim un punt (una marca de posició bàsica), o fem un polígon, clickant des del menú superior dret i mentres tenim el quadre d’opcions obert! Un cop acabat el posicionat fem “Guardar lloc com” i tindrem el nostre primer kml o kmz, així de fàcil. Sobra dir que podem editar el nom i les seves característiques (amb els botons secundaris, botó dret o ctrl segons el sistema)  per a tenir-lo correctament identificat un cop ha quedat gravat a G.E. i podem igualment eliminar-lo quan desitgem.
Ara bé, és habitual treballar amb arxius KML o KMZ ja fets per altres persones o institucions especialitzades, per exemple els de la Generalitat de Catalunya . En aquest cas, ens baixem les unitats de paisatge i marquem només les relacionades amb les terres de l’Ebre, mantenint les etiquetes de cada territori. També podem fer servir software d’informació geogràfica per convertir capes en format .shp en arxius .kml tot i que això escapa a aquest tutorial tan centrat en les funcions bàsiques de G.E. Si de cas podeu provar amb aquesta nova eina online: http://www.mapsdata.co.uk/online-file-converter/ .
També podeu veure en aquesta mateixa web un altre exemple de reutilització de dades: aplicat sobre un mapa d’Espanya

SHARE IT:

Leave a Reply

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>