Turistes, barcelonins, Barcelona

Turistes, barcelonins, Barcelona

turismo barcelona

L’origen de les dades: els 12 milions de turistes registrats a Barcelona el 2013, d’on surten?

La manca d’una xifra oficial m’ha obligat a treballar a partir d’estimacions i a rebuscar entre moltes i diferents fonts. La conclusió de la meva recerca es tradueix en les xifres següents, les que la infografia representa: entre onze milions i mig o dotze de turistes han visitat BCN pel cap baix el darrer any.

Una dada tan rotunda que qüestiona de totes totes l’equiibri social, medioambiental i econòmic d’una ciutat tan poc poblada i relativament petita com la nostra. Pel que fa als beneficis generats a partir del volum de visites, podem concloure que aquests no es reparteixen de forma equitativa entre els seus ciutadans, encareix de forma global els preus, accentua la pèrdua d’identitat dels barris que la conformen i contribueix decididament a potenciar l’especialització funcional del seu espai orientant-lo cap a l’oci i el consum. Tal i com afirma Marina Garcés (filòsofa) el turisme del Model Barcelona és de tipus estractivista i “genera una societat passiva i rendida el xantatge del turisme o res”.

Fent una senzilla projecció a partir de les xifres disponibles podem establir que entre 15 i 16 milions de turistes visiten Barcelona al cap de l’any

A la infografia recollim les estadístiques disponibles, les nostres estimacions i les representem: cada bombolla representa un àrea proporcional a la quantitat numèrica corresponent, veiem-les al detall:
Els 6.000.000 de turistes internacionals allotjats en hotels són el 80% de la xifra publicada i àmpliament difosa: 7.500.000 de persones i uns milions més de pernoctacions (1)
Els 1.500.000 turistes nacionals allotjats en hotels corresponen al 20% de la xifra total. Cal destacar que abans dels anys 90, eren el 50% del total, quan Barcelona no era encara una “ciutat turística”.
Els 2.600.000 creueristes surten també d’una xifra oficial del Port de Barcelona (10) que detalla a més que més d’1,4 milions de passatgers van iniciar o finalitzar el seu itinerari a la ciutat, el que es coneix com turnaround.
Els 4.000.000 de turistes a la província de Barcelona excloent la ciutat -és a dir, de tota la franja litoral i l’entorn més proper a la capital, amb nuclis com: Sitges, Calella, Santa Susanna o Castelldefels- cal considerar-los també, donat que cal suposar que faran cap a Barcelona en algun moment de la seva estada, des de llocs tan propers, si bé no podem establir en quina proporció, ni tampoc si s’allotgen puntualment a la ciutat (9)
El 1.600.000 persones en pisos turístics resulta d’una estimació conservadora, doncs queden fora tots els allotjats en apartaments al·legals, que no són precisament pocs: en les darreres inspeccions municipals arran de les demandes veïnals a la Barceloneta va determinar-se que per cada habitatge legalitzat com a mínim n’hi havien 2 d’il.legals.. Però no ens desviem i anem als càlculs: amb dades d’Apartatur, hi ha 3,6 persones per cada reserva (9); per altra banda els 1008 apartaments indexats a Airbnb.com declaren una mitjana de 46 nits/reservades per any(2). Si prenem una altra dada oficial com a base del càlcul, els 9.606 habitatges d’ús turístic censats (8) ja tenim tots els factors a multiplicar: 9606 x 3,6 x 46= 1.590.000 persones en reserves en apartaments turístics censats. Crida l’atenció que Airbnb declara que allotja només 170.000 persones/any en aquesta xarxa.

Finalment, el 10% de la població que treballa al sector turístic surt de dades més generals a escala de país (4) i la població total de la ciutat del cens de població.

 


Notes metodològiques:

No s’inclouen al càlcul final les persones de pas (que no dormen a la ciutat) ni les que s’allotgen a pisos de familiars, amics, etc. Tampoc he computat els visitants de la província de Barcelona (a l’inferior de la infografia en bombolles difuminades). Tot plegat sustenta la hipòtesi abans destacada. Si els càlculs tinguéssin com a base les pernoctacions (no les persones, com és el cas) les xifres serien unes altres, superiors a 20M.
Existeixen altres fonts d’informació com les de l’INE, però resulten rancament indesxifrables, mireu sinó. Totes les dades fan referència al 2013, excepte alguna de les emprades per les estimacions.
Informació del Grup de Dades de Guanyem Barcelona.


Fonts:

(1) “Informe Observatori 2014” Observatori de Barcelona; enllaç a l’informe; pàg 14
(2)  “Airbnb: Impacte econòmic a Barcelona i Catalunya”, Estudi de DigitalGranollers;  enllaç a la presentació
(3)  Dades de la generalitat <http://observatoriempresaiocupacio.gencat.cat/web/.content/02_-_ambits_tematics/turisme/09_-_resultats_anuals/2013/arxius/resum_resultats_anuals_2013.pdf>
(4) Catalunya turística en xifres <http://www.gencat.cat/diue/doc/doc_49953144_1.pdf>
(5) “Estadístiques de turisme a Barcelona i comarques 2013” de Barcelona Turisme; a <http://professional.barcelonaturisme.com/imgfiles/estad/Est2013.pdf>
(6) “Sostenibilitat turística; Bases per una memòria de la destinació” <http://es.slideshare.net/barcelonactiva/memria-de-la-sostenibilitat-turstica-de-barcelona >
(7) “Índex UAB d’activitat turística 2013”. Conjuntura, prediccions turístiques per Catalunya i Espanya i anàlisi del turisme urbà de Barcelona. UAB. <http://issuu.com/eutdh/docs/indexuab2013/1>
(8) El cens d’habitatges turístics de bcn.cat <http://premsa.bcn.cat/2014/10/24/barcelona-elabora-el-pla-especial-urbanistic-per-a-la-regulacio-dels-habitatges-dus-turistic/>
(9) Dades d’Apartur <http://apartur.com/ca/els-usuaris-dapartaments-turistics-deixen-mes-146-milions-deuros-lany-ciutat-barcelona-p10d178.htm>
(10) Dades del Port de Barcelona <http://content.portdebarcelona.cat/cntmng/d/d/workspace/SpacesStore/fa8a46cc-76b1-43e9-a26b-ad6602d1012d/130517_NOTA_Record_creuers.pdf

SHARE IT:

Commenting area

  1. Molt clar i il.lustratiu, gràcies!

  2. I quin es el % del total de Barcelonins en contra del Turisme?

  3. Es mínim igual que les queixes dels veïns amb apartaments turistics

  4. Ferran Caymel 21/12/2014 at 17:53 · · Respon

    Hola David, el que sembla clar és que és una preocupació dels barcelonins a l’alça, fixa’t en el darrer baròmetre municipal: la cinquena ja, quan fa uns anys era clarament minoritària.

    preocupacio per turisme

  5. El problema es que no paran de contruir Hotels

Leave a Reply

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Copyright FERRAN CAYMEL | 2021

Utilitzem les cookies pròpies i de tercers per millorar l’experiència de navegació, i oferir continguts i d’interès. En continuar amb la navegació entenem que s’ accepta aquesta política de cookies, gràcies.

ACEPTAR
Aviso de cookies